Virtuaalihevonen - a Sim game horse

Thunder Fox

23.02.2010 - 18.10.2015


© Bob Langrish


Nimi: Thunder Fox Koulutustaso: RE: 90 cm, KO: He B, ME: 80 cm
Syntynyt: 23.02.2010  3v, 23.05.2010 Painotus: Lännenratsastus
Säkäkorkeus: 147 cm Omistaja: Cin. (VRL-01441), Chinook
Rotu, sukupuoli: Appaloosa, ori Ex-omistaja: Reprobate, Fallen Oak Ranch
Väri: Ruunikko leopard Kasvattaja: Fox Appalosas, Yhdysvallat
Rekisterinumero: VH14-037-0041 Maahantuoja: Reprobate

Ikääntyminen: 4-vuotiaaksi asti 1 kk = 1 vuosi. Sen jälkeen 4 kk = 1 vuosi.

Thunder palkittiin WRJ:n joulukuun tilaisuudessa 13.12.2014 WRJ-I -palkinnolla pistein: 40 + 16 + 18 + 17 = 91


Thunder Fox päätyi omistukseeni, kun huomasin Fallen Oak Ranchin ilmoituksen, jonka mukaan tila lopettaisi toimintansa ja kaikki hevoset myytäisiin. Myytävien hevosten joukossa oli yhteensä neljä appaloosaa. Mietin jonkin aikaa, minkä niistä ostaisin täydentämään Chinookin hevoskatrasta, kunnes tein päätökseni, tarjoaisin kodin kaikille neljälle. Sovimme myyjän kanssa kaupoista ja niin Thunder Fox kavereineen matkasi Australian maankamaralle.

Nimi Thunder Fox kuvaa oria hyvin. Ukkosen tavoin Thunderin kanssa meno äityy välillä jytiseväksi ja silloin mieluiten väistyisi mahdollisimman kauas pois tieltä. Ori osaa olla myös viekas kuin kettu. Se on erittäin älykäs hevonen ja toisinaan tuntuukin siltä, että Thunder heittäytyy hankalaksi vain koska on pitkästynyt. Ori on oikeastaan vain yhden ihmisen hevonen, se kiintyy yhteen ihmiseen enemmän ja muille osoittaa mieltään. Meidän kahden pitkä yhteinen taival on luonut luottamuksen välillemme, mutta välillä Thunder yrittää näyttää olevansa ori suurella O:lla, jolloin sen kanssa kysytään hyviä hermoja.

Ratsastaessa Thunder on yleensä kuuliainen, mutta varsinkin laukoissa ratsastaja saa varautua orimaiseen vauhti-iloitteluun, sillä tämä poika kuumenee helposti. Rauhoittumisen jälkeen Thunder on jälleen valmis yhteistyöhön ratsastajan kanssa. Orilla on hyvälaatuinen laukka, jossa on mukava istua ja laukan tahdin säilyttäminen on helppoa. Lisäksi se käyttää hyvin takaosaansa ja ketteryyttä ja nopeutta sillä piisaa. Sen sijaan herkkyys ratsastajan avuille on toisinaan hieman hakusessa. Erityisesti vieraan ratsastajan kanssa tottelemispuoli tapahtuu jonkin verran viiveellä.

Hoitaessa ja muuten maastakäsiteltäessä Thunder on kutakuinkin rauhallinen, mutta aina kannattaa muistaa olevansa tekemisissä orin kanssa. Tammojen läheisyydessä ori osoittaa levottamuuden merkkejä ja yrittää vähän sooloilla näyttääkseen, kuinka hieno poika se onkaan. Näissäkin tilanteissa ori toimii parhaiten oman ihmisensa kanssa, joka osaa hillitä sitä. Muiden kanssa Thunder koettelee enemmän rajojaan testatakseen minkälainen käytös sille sallitaan ja minkälaista taas ei. Päättäväisyydellä ja johdonmukaisuudella pääsee Thunderin kanssa pitkälle.

Jälkeläiset

  s. 31.10.2011  tamma Chinook's Savory  emä Glazer  om. EssiK. / goth., Agapito Ranch
  s. 11.04.2012  tamma Chinook's Roquette  emä Glazer  om. melissa, Herecia
  s. 10.05.2012  ori Chinook's Ecuador  emä Winnipeg's Heartbreaker  om. Sorel, Chinet Ranch
  s. 01.09.2012  ori Chinook's Ramson  emä Glazer  om. Cin., Chinook
  s. 17.04.2014  ori Ziel Dollar Shot  emä Oklahoma Sky  om. Procella, Caral
  s. 15.09.2014  tamma Tiphanie I  emä Sharkcilla  om. Welby, Elysium

Sukutaulu

I Quiet Mitch  EVM II Shards of Occaision  EVM III
IIE
IE Thinking Of Dy  EVM IEI
IEE
E Sugar Dollar  EVM EI Just For Bam  EVM EII
EIE
EE Explosive Olena  EVM EEI
EEE

Thunderin isä Quiet Mitch oli erään texasilaisen kengittäjän ensimmäinen oma hevonen. Väritykseltään ori oli ruunikko snowflake ja säkäkorkeutta sillä oli 148 senttiä. Omistajan sisar kilpaili orilla aikaratsastusluokissa. Ketterän olemuksensa ja nopeutensa ansiosta Quiet Mitch oli oiva hevonen kyseisiin luokkiin. Lupaavan alun saanut ura päättyi kuitenkin nahisteluun toisen orin kanssa. Quiet Mitch sai potkun takajalkaansa ja eläinlääkäri oli sitä mieltä, ettei siitä enää hevosta tule, vaan ori olisi parempi päästää taivaslaitumille. Sitkeän hoidon ansiosta ori saatiin hoidettua kuntoon, mutta kilpaura oli auttamatta ohitse. Tätä ennen ori oli ehtinyt tulla jo isäksi, kun sillä astutettu tamma varsoi Thunderin. Omistaja harkitsi jopa orista luopumista, vaikkei se enää kestäisi kilpailujen tuomaa rasitusta saamansa vamman vuoksi, niin ainakin se sopisi rauhalliseksi ratsuksi esimerkiksi kokeneelle junioriratsastajalle. Omistaja oli kuitenkin ehtinyt löytää jo elämänkumppanin Sugar Dollarin omistajasta, joka suostutteli hänet pitämään orin. Vastavalmistunut tila tarjoaisi loppuelämän kodin Quiet Mitchille, sillä kuka voisi myydä rakkaan hevosystävänsä pois?

Isänisä Shards of Occaision (säkäkorkeus 147 cm, väri ruunikko snowflake) syntyi Texasissa pienelle hevostilalle, jonka omistajassa oli enemmän uhkapelurin vikaa kuin todellista hevosmiestä. Omistaja käytännössä hävisi tilansa pelaamalla, sillä pelivelkojen vuoksi hän ei enää pystynyt pitämään tilaa. Hevostila joutui pakkohuutokauppaan, samoin kaikki hevoset. Shards of Occaision oli tuohon aikaan vielä hontelojalkainen kasvuiässä oleva nuori oripoika, jota vaivasi selvä uhmaikä. Temperamenttinen ori olisi voinut joutua huutokaupassa hyvinkin huonoihin käsiin, mutta sen onneksi ostaja oli asiantunteva hevostilallinen, joka etsi uutta tulevaisuuden lupausta tyttärensä ratsuksi. Tytön oli tarkoitus kilpailla orin kanssa ratsastusluokissa, mutta orin vartuttua kävi ilmi, ettei tyttö pärjännyt sille. Omistaja oli kovin kiintynyt oriin, eikä olisi raaskinut luopua siitä hankalahkosta ja kuumasta luonteesta huolimatta. Yhtenä vaihtoehtona oli orin ruunaaminen, mikä lopulta toteutuikin. Ensin sillä kuitenkin astutettiin yksi tamma kokeeksi, josko se periyttäisi hyvän rakenteensa eteenpäin.

Isänemä Thinking Of Dy oli rautias appaloosatamma, jonka säkäkorkeus oli suunnilleen 146 cm. Tamma syntyi Texasissa maanviljelijän tilalla, jossa se myös asui koko elämänsä ajan. Perheeseen kuului kaksi lasta, joiden ratsuksi tammaa jo etukäteen suunniteltiin. Thinking Of Dysta kasvoi rauhallinen ja vakaa hevonen. Se oli oikea unelmatapaus kahdelle kouluikäiselle ratsastajalle. Niin tamma opasti monta vuotta perheen ja samalla alueen muita lapsia ratsastuksen saloihin. Sen ei alun perin suunniteltu saavan varsoja, mutta kun naapuriin oli hankittu komea ori, joka aiottiin ruunata, innostui perheen äiti ajatuksesta, että Thinking Of Dy saisi varsan. Astutuskin olisi helppo järjestää, kun ori kerta asusti aivan lähellä. Tamma astutettiin ja sen tiineyttä seurattiin jännityksellä. Itse varsominen oli erittäin hankala tilanne, jossa oli välillä tamman, varsan tai välillä molempien henki vaarassa. Lopulta siitä selvittiin onneksi vain säikähdyksellä, mutta varsa jäi tamman ainoaksi. Thinking Of Dy menehtyi vanhuuden vaivoihin kunnioitettavassa 24 vuoden iässä.

Thunderin emä Sugar Dollar oli Fox Appaloosas -farmin jalostustyön kantatamma. Alussa oli suo, kuokka ja Jussi -tyylisesti alussa oli ratsastusta pikkutytöstä asti harrastanut nuori nainen, joka oli toteuttanut unelmansa omasta hevosesta ostamalla perhetutuilta kiltin appaloosatamman. Myöhemmin nainen halusi toteuttaa toisen unelmansa omasta tallista, joka kasvattaisi appaloosia. Eräästä texasilaisesta pikkukylästä löytyi sopiva tontti, jonne kohosi Fox Appaloosas -nimeä kantava tila. Väritykseltään ruunikko leopard -kuvioinen Sugar Dollar oli tilan ensimmäinen asukas. Säkäkorkeudeltaan 150 senttinen tamma oli omistajansa ratsu, joka toimitti toisinaan myös talutushevosen virkaa paikkakunnan erilaisissa kissanristiäisissä. Luonteeltaan tamma oli mitä rakastettavin tapaus, aina tyyni ja vakaa ja sen selkään saattoi huoletta päästää pikkuisemmankin ratsastajan ilman pelkoa. Thunder sai alkunsa, kun Sugar Dollarin omistaja tapasi kengittäjän, jonka oria hän havitteli astumaan tammansa. Lopulta kengittäjä hevosensa kera tuli mukana tilalle. Sugar Dollar nukahti ikiuneen omassa karsinassaan 20-vuotiaana.

Emänisä Just For Bam oli erään vanhan pariskunnan appaloosaori, joka päätyi heille hieman hämärien traktorikauppojen yhteydessä. Tarkoitus oli päästä vanhasta traktorista eroon, koska pariskunta ei enää pystynyt itse kunnolla huolehtimaan tilansa arjesta ilman apua. Ostaja puolestaan tarjosi kaupan päälle vanhaa oriaan, jolla hän ei sanojensa mukaan tekisi enää yhtään mitään. Kuulemma ori oli nuoruudessaan kiertänyt jonkin verran aikaratsastusluokkia, mutta mitään sen ihmeellisempää hevosta tarjonneesta miekkosesta ei irronnut. Tässä vaiheessa jälkikasvu puuttui peliin ja ylipuhui vanhempansa ottamaan hevosen vastaan sillä ehdolla, ettei heidän tarvitsisi nähdä vaivaa sen eteen. Niin siinä vaiheessa arviolta 17-vuotias Just For Bam päätyi tilalle. Ruunikko blanket -kuvioinen ja säkäkorkeutta noin 150 senttiä omaava ori oli kiltti kuin mikä ja pariskuntakin kiintyi siihen. Osoitus vanhan herran kyvykkyydestä saatiin nähdä vahingon kautta, kun se astui viereisessä tarhassa ulkoilleen lastenlasten ratsuksi tarkoitetun tamman.

Emänemä Explosive Olena oli saman pariskunnan omistuksessa kuin Just For Bam. Hevosia koko ikänsä harrastanut pariskunta osti tamman oikeastaan lapsenlapsiaan varten. Heidän oli jo kertaalleen pitänyt luopua hevosten pidosta, mutta kun tilalla asui Just For Bam, niin miksei samantien vielä toinenkin hevonen menisi. Tamma oli väriltään ruunikko leopard ja säkäkorkeutta sillä oli suunnilleen 150 senttiä. Explosive Olena löytyi lehti-ilmoituksen perusteella. Ilmoituksessa kaupiteltiin kaunista ja herttaista appaloosatammaa, joka oli ennen ollut perheen lasten hevosena, mutta perheen muuttaessa uudelle paikkakunnalle tamma täytyi myydä. Tamma paljastui juuri niin kiltiksi ja rauhalliseksi kuin sen oli ilmoituksessa kuvailtu olevan. Tamma ehti olla vuoden pariskunnan tilalla, kun se tuli tiineeksi. Kaksi aikuista hevosta vielä menisi vanhuudenpäivien voimilla, mutta mitään varsaa pariskunta ei ollut suunnitellut. Onneksi apuun tuli perhetuttujen tytär, joka ihastui suloiseen tammavarsaan, auttoi sen kasvattamisessa ja osti sen lopulta omakseen.


Kilpailut

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Sijoituksia ja voittoja yhteensä 43
19.01.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Reining / 3/46
05.02.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Reining / 3/46
13.06.2012 / WRJ / Zurück / Reining / 4/32
16.06.2012 / WRJ / Zurück / Reining / 5/32
18.06.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Reining / 6/41
02.07.2012 / WRJ / Zurück / Reining / 1/29
13.09.2013 / WRJ / Utopia / Reining / 5/40
14.11.2013 / WRJ / Heartland Horses / Reining / 2/30
26.11.2013 / WRJ / Deadwood Rangers / Reining / 2/31
22.03.2014 / WRJ / Aasikartano / Reining / 2/30
31.03.2014 / WRJ / Ascuns Farm / Reining / 3/40
04.04.2014 / WRJ / The Rocky Mustang Ranch / Reining / 4/30
12.04.2014 / WRJ / Deadwood Rangers / Reining / 5/40

14.01.2012 / WRJ / Chinét Ranch / Halter / 2/33
05.02.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Halter / 5/33
07.02.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Halter / 2/33
31.05.2012 / WRJ CUP / Malibu / Halter / 4/38
13.06.2012 / WRJ / Zurück / Halter / 2/15
31.05.2013 / WRJ CUP / Takkuinen / Halter / 2/21
23.09.2013 / WRJ / Belmont Ranch / Halter / 3/32
23.11.2013 / WRJ / Deadwood Rangers / Halter / 1/27
04.12.2013 / WRJ / Utopia / Halter / 3/17
05.12.2013 / WRJ / Utopia / Halter / 3/17
10.03.2014 / WRJ / Zurück / Halter oreille / 4/42
11.03.2014 / WRJ / Zurück / Halter oreille / 6/42
28.04.2014 / WRJ / Aasikartano / Halter / 3/29
16.05.2014 / WRJ / Stableyard / Halter / 2/51

12.01.2012 / WRJ / Bahie Arabians / Keyhole race / 3/21
14.01.2012 / WRJ / Bahie Arabians / Keyhole race / 1/17
18.01.2012 / WRJ / Chinét Ranch / Keyhole race / 5/28
09.02.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Keyhole race / 4/28
18.06.2012 / WRJ / Arcadia Morgans / Keyhole race / 5/27
05.07.2012 / WRJ / Zurück / Keyhole race / 4/16
15.09.2013 / WRJ / Utopia / Keyhole race / 1/28
15.09.2013 / WRJ / Zurück / Keyhole race / 5/56
25.11.2013 / WRJ / Deadwood Rangers / Keyhole race / 1/26
04.12.2013 / WRJ / Utopia / Keyhole race / 1/12
07.12.2013 / WRJ / Utopia / Keyhole race / 1/12
13.03.2014 / WRJ / Zurück / Keyhole race / 2/46
17.04.2014 / WRJ / Stableyard / Keyhole race / 1/39
18.04.2014 / WRJ / Stableyard / Keyhole race / 1/39
01.05.2014 / WRJ / Petäjävaara / Keyhole race / 3/24
15.05.2014 / WRJ / Stableyard / Keyhole race / 5/38

Näyttelyt ja match showt
21.06.2012 / MSY / Micram Raceponies / Rakennekuvattomat / SIN
09.07.2012 / MSY / Micram Raceponies / Rakennekuvattomat / PUN
24.07.2012 / MSY / Micram Raceponies / Rakennekuvattomat / PUN2
31.07.2012 / MSY / Micram Raceponies / Rakennekuvattomat / PUN3

Valmennukset ja päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 11.11.2013
Australian kevät on ollut lämmin, eivätkä kaikki hevoset sopeudu edessä olevan kesän kuumuuteen yhtä hyvin. Thunder on onneksi aika sopeutuvainen melkein mihin tahansa asiaan, joten sitä ei ole lämpötila paljon haitannut. Ori on viettänyt päivänsä ratsuna tai tarhassa ulkoillen. Olen ratsastanut sillä vielä nyt tehokkaita treenejä, joita tulen vähentämään kesän koittaessa. Vähitellen siirrän ratsastushetkiämme myöhemmälle ajankohdalle päivän aikana. Kukapa haluaisi työskennellä pistävästi porottavassa auringossa? Thunder on pysynyt terveenä, mikä on tietysti hienoa. Viileämpää säätä odotellessa!

Päiväkirjamerkintä 24.12.2013
Huh, hellettä! Jouluaatto Australiassa poikkeaa suomalaisesta joulunvietosta ainakin sään osalta. Lunta täällä ei ole tietenkään nähty ja aurinko porottaa kuumana taivaalta. Hevoset saivat joulun kunniaksi vähän ylimääräisiä herkkuja. Ainakin Thunder Foxille omenat ja porkkanat maistuivat, minkä lisäksi ori nautti harjaushetkestä. Joulukiireiden keskellä olikin mukavaa keskittyä pelkästään siihen, että Thunderin karva kiiltäisi ja ori tulisi perusteellisesti harjatuksi. Hoitohetken jälkeen ori nuokkui melkein silmät ummessa, joten sekin oli selvästi rentoutunut.

Päiväkirjamerkintä 10.1.2014
Thunder Foxin uusi vuosi on alkanut hyvin. Ori pysyi viime vuonna terveenä, toivottavasti sama linja jatkuu tänäkin vuonna. Listasin muutaman tavoitteen, jotka yritämme orin kanssa saavuttaa tämän vuoden aikana. Yksi tavoitteistamme on tarvittavan sijoitusmäärän kerääminen, jotta voisin viedä Thunderin laatuarvosteluun. Olenkin jo ilmoittanut orin muutamiin kilpailuihin, jotka ovat tammikuun lopulla. Saa nähdä, miten niissä käy. Toivotaan onnistuneita suorituksia, joiden pohjalta on hyvä startata kunnolla uuteen kilpailukauteen.

Päiväkirjamerkintä 14.2.2014
Ystävänpäivän kunniaksi Chinookin väki edusti paikallisessa tapahtumassa, jonka talutusratsastuksesta huolehtiminen kuului tallimme vastuulle. Thunderin selkään ei sentään ketään pikkulasta päästetty, mutta esittelimme tapahtumassa myös jalostustoimintaamme ja siitoshevosiamme. Thunder taisi tehdä vaikutuksen yleisöön lännenratsastusnumerollaan, sillä myöhemmin päivän aikana orin karsinan edessä kävi innokkaita ihailijoita. Thunder itse suhtautui saamaansa huomioon varsin lunkisti, eikä ollut moksiskaan ihmismäärästä. Päivän päätteeksi ori sai kotitallilla talliporukalta paljon rapsutuksia hienosti sujuneen päivän johdosta.

Valmennus 17.2.2014, valmentajana Andrew (omistajan kirjoittama)
Kuusi hevosta omistajineen olivat kokoontuneet ison ratsastuskeskuksen kentälle. Olin etukäteen ilmoittanut osallistujille, että käsittelemme tänään hevosen esittämistä halter-luokassa. Joukosta oli aistittavissa pientä pettymystä, koska tänään ei ratsastettaisi ollenkaan. Ensimmäiseksi ohjeistin osallistujia taluttamaan hevosensa riviin keskihalkaisijalle. Yksinkertaiselta tuntuva harjoitus ei ollutkaan niin helppo, miltä vaikutti. Thunder Fox oli porukan ainoa ori ja sen tuntui olevan vaikea keskittyä seurassa, jossa oli kaksi ruunaa ja loput tammoja. Ori liikehti levottomana samaa tahtia kuin taluttajan kasvot muuttuivat punaisiksi. Käskin orin jonon viimeiseksi ja ruunat sen ja tammojen väliin. Kilpailuissa tällaisia helpotuksia ei tulisi, mutta halusin kaiken sujuvan hyvin valmennuksessa, joten pelasin varman päälle. Muistutin taluttajia pitämään kunnon välit seuraavaan hevoseen, jotta vältyttäisiin vahingoilta. Seuraavaksi osallistujat harjoittelivat hevosen esittämistä liikkeessä. Thunder Foxin omistaja sai yllättävän hyvin pidettyä orin rauhallisena, vaikka se näyttikin kovin eloisalta. Osallistujat esittivät hevosensa käynnin lisäksi ravissa, mikä sujui kaikilta hyvin. Käskin heitä esittämään hevosen vielä voltilla ja tekemään peruutuksen. Parilta hevoselta – Thunder Fox mukaan lukien – kesti oivaltaa, mitä haluttiin, kun tuomarin edessä piti tehdä voltti ja peruutus, mutta tästäkin tehtävästä osallistujat selvisivät lopulta.

Valmennus 5.3.2014, valmentajana Andrew (omistajan kirjoittama)
Thunder Foxin tullessa vuoroon kohtasin levottoman hevosen, jonka ratsastaja taisi sillä hetkellä toivoa olevansa missä tahansa muualla kuin hevosensa selässä. Ratsukko oli jo verrytellyt odottaessaan omaa vuoroaan, joten aloitimme heti harjoituksen, joka oikeaoppisen sliding stopin tekeminen. Kertasin ratsastajalle, mitä hänen tarkalleen piti tehdä liikkeessä, laittaa paino jalustimille ja samanaikaisesti pitää paino hevosen takaosan päällä. Ratsastaja nosti laukan, mutta Thunder Fox oli sitä mieltä, että nyt sitten laukataan ja kunnolla. Neuvoin ratsastajaa, että hän antaisi orin laukata ja purkaa energiaansa. Ratsukko laukkasi kentän ympäri kolme kertaa, jonka jälkeen Thunder Fox hidasti oma-aloitteisesti. Ratsastaja nosti uudestaan reippaan, mutta hallitun laukan ja laukkasi kohti kentän toista päätyä. Ratsastaja yritti noudattaa ohjeitani, mutta ei pitänyt painoaan tarpeeksi jalustimilla, jolloin painoa ei ollut myöskään tarpeeksi takaosan päällä. Seuraavalla yrityksellä paino oli jo siirtynyt oikeaan kohtaan ja liike alkoi näyttää siltä kuin miltä pitäisikin näyttää. Ratsukko toisti harjoitusta muutamaan kertaan ja muistutin tasapainon säilyttämisestä. Viimeinen pysähdys onnistui jo hyvin, mutta siinä vaiheessa Thunder Fox vaikutti väsyneeltä, joten lopetimme harjoituksen. Ratsastaja poistui jäähdyttelemään hevostaan viereiselle pienemmälle kentälle, kun taas itse jatkoin seuraavan valmennettavan kanssa.

Päiväkirjamerkintä 30.3.2014
Maaliskuun aikana olemme käyneet Thunderin kanssa muutamissa kilpailuissa, joissa se on pärjännyt hyvin. Yritän pitää kisatahdin maltillisena, jotta ori varmasti pysyy hyvässä kunnossa, eikä turru jatkuvaan reissaamiseen. Kotitallilla Thunder saa nautiskella rennosta ohjelmasta, johon kuuluu paljon ulkoilua tarhassa, ratsastusta kentällä ja maastossa sekä valmentautumista. Ori vaikuttaisi olevan tyytyväinen elämäänsä, joten voin olla hyvillä mielin, jotain on tehty oikein sen hoitamisessa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Toivottavasti Thunder pysyy yhä terveenä ja yhtä hyvässä kunnossa.

Päiväkirjamerkintä 18.4.2014
Puhelin pirisi heti aamusta, kun Ziel Sporthorses -tallilta soitettiin. Eilen tallin appaloosatamma Oklahoma Sky varsoi pontevan orivarsan, joka sai nimekseen Ziel Dollar Shot. Tämän myötä Thunder Foxilla on jo viisi varsaa, joten jälkikasvua on siunaantunut mukavaan malliin. Hemmottelin oria parilla ylimääräisellä porkkanalla, mutta Thunder ei tainnut paljon välittää hössötyksestäni, kun kerroin sille uudesta varsasta. Sen sijaan ori hamusi turvallaan lisää porkkanoita ja taisi vähän pettyä, kun niitä ei ollut enempää. Mokomakin herkkusuu!

Valmennus 21.4.2014, valmentajana Andrew (omistajan kirjoittama)
Tällä kertaa olin varannut jokaiselle valmennettavalle oman ajan, eikä porukka kokoontunut ensin ja odottanut sitten vuoroaan. Thunder Fox näytti alusta alkaen keskittyneeltä ja kuuliaiselta, mutta tällä kertaa ei ollutkaan niitä valmennusringin muutamaa tammaa häiritsemässä sitä. Ratsastaja lämmitteli hevostaan ravissa, minkä jälkeen siirryimme harjoitukseen. Ohjeeni mukaan ratsastaja nosti Thunderilla laukan ja kuulosteli parin laukkakierroksen ajan hevosensa mielentilaa, miten se suhtautuisi työntekoon sinä päivänä. Thunder pysyi hallinnassa ja laukan tempo säilyi hyvänä. Ratsastaja oli itsekin rento, joten näin edessäni oikein sopusointuisen kaksikon. Tämän jälkeen pyysin ratsastajaa tekemään laukasta pysähdyksen, jonka jälkeen hänen pitäisi tehdä takaosakäännös ja jatkaa siitä laukassa. Ensimmäisessä pysähdyksessä ratsastaja hieman töksähti eteenpäin. Käännös takaosan ympäri onnistui hyvin, mutta laukannosto oli laiskanoloinen. Selitin äsken sattuneet kömmähdykset ja käskin ratsastajaa yrittämään uudestaan. Toisella kerralla harjoitus sujui paremmin. Pyysin ratsastajaa toistamaan harjoituksen toiseen suuntaan niin, että he tekisivät nyt takaosakäännöksen vasemmalle. Thunder rupesi innostumaan laukkakohdista, mutta pysyi hallinnassa. Vasemmalle ori kääntyi laiskemmin takaosansa ympäri, mutta ratsastaja toisti harjoitusta, kunnes sekin sujui.

Päiväkirjamerkintä 19.5.2014
Olin oikein tyytyväinen tallin poppoon kotiuduttua kilpailumatkalta Stableyardiin. Reissu onnistui ilman suuria kommelluksia, kukaan hevosista ei rasittunut pitkästä matkasta ja kotiin tuomisina oli muutama sijoitus. Thunder Fox sijoittui halterissa toiseksi ja keyhole racessa viidenneksi. Ori on saavuttanut hienon määrän sijoituksia, joten seuraava tavoite sen kanssa on osallistua lännenratsastusjaoksen järjestämään laatuarvosteluun. Tarkoituksena olisi osallistua kesän tilaisuuteen, mutta sitä ennen Thunder saa nauttia lyhyestä laidunlomasta.

Valmennus 31.5.2014, valmentajana Andrew (omistajan kirjoittama)
Toisella maastakäsittelykerralla osallistujat suhtautuivat nöyremmin hevosen esittämisen harjoittelemiseen, olivathan he ensimmäisellä valmennuskerralla saaneet huomata, ettei se ole aina helppoa. Tuttuun tapaan omistajat taluttivat hevosensa kentän keskihalkaisijalle. Etäisyydet pysyivät sopivina ja hevoset rauhallisina. Thunder Fox päästi ilmoille pari hermostunutta hirnahdusta, mutta jopa sekin malttoi mielensä ja keskittyi asiaan. Taluttajien piti seuraavaksi seistä paikoillaan hevosten kanssa, sillä niiden täytyi tottua odottamaan omaa vuoroaan rauhallisesti. Mittasin jopa kellolla aikaa, jonka jälkeen kunkin osallistujan tuli vuorollaan taluttaa hevosensa minua kohti käynnissä, pysähtyä hetkeksi ja taluttaa hevonen poispäin luotani ravissa. Thunder Fox oli ensimmäisenä vuorossa. Ori käveli reippaassa tahdissa, mutta ei niin reippaassa, että omistajan olisi ollut vaikea kävellä sen vierellä. Hevonen pysähtyi täsmällisesti ja malttoi seistä aloillaan. Poistuminen oli hieman laiska, omistaja joutui maiskauttamaan, jotta Thunder lähti kunnolla liikkeelle, mutta lopun ravipätkällä meno oli sujuvaa. Annoin omistajalle ohjeet, miten asiaa voisi korjata. Ensimmäisen kierroksen jälkeen jokainen sai yrittää uudestaan ja parantaa äskeisestä. Tällä kerralla jokainen hevonen suoriutui tehtävästä paremmin. Erityisesti Thunder Fox petrasi ensimmäiseltä kierrokselta.

Päiväkirjamerkintä 4.6.2014
Ratsastin Thunderilla maastossa tallin lähellä. Ori säpsähti hieman yhtäkkiä lentoon lähtenyttä lintua, mutta rauhoittui nopeasti. Tämän jälkeen ratsastus sujui ilman kommelluksia. Päivä oli täkäläisittäin vilpoisa ja sateinen, mutta se ei ratsastusta haitannut, vaan oli pikemminkin sopivaa vaihtelua. Palattuamme tallille harjasin Thunderin huolellisesti ja puhdistin sen kaviot. Päätin jättää orin karsinaan sen sijaan, että olisin vienyt sen ulos tarhaan sateeseen. Thunder ryhtyi popsimaan heiniään ja minä paijailin sitä vielä vähän aikaa ennen kuin lähdin tallista.

Valmennus 9.6.2014, valmentajana Andrew (omistajan kirjoittama)
Viimeisellä valmennuskerralla jokaiselle hevoselle oli taas varattu oma aika. Thunder Foxin kanssa päätin keskittyä rentoutumiseen. Ratsastaja verrytteli hevosensa käynnissä ja ravissa, minkä jälkeen aloitimme työskentelyn. Thunder oli hieman jäykänoloinen, joten määräsin ratsastajan tekemään taivutuksia, jotta ori vertyisi. Ratsastaja sai orin rentoutumaan ja se kulki vapautuneemmin. Seuraavaksi ratsastaja antoi orille pitkät ohjat ja hän piteli ohjista vain toisella kädellä kiinni. Thunderin askel muuttui pidemmäksi, kun sillä oli edestä enemmän tilaa. Neuvoin ratsastajalle tehtävän, jossa hänen ensiksi piti tuoda istunnan avulla ori pois uralta, suunnata sen jälkeen kentän keskikohtaan asetetun maapuomin vierelle ja tehdä peruutus. Ratsastaja istui jopa liioitellusti enemmän vasemmalle kankulleen. Muistutin häntä siitä, että aivan pienet muutokset istunnassa riittävät. Käskin ratsukon takaisin uralle, jotta he yrittäisivät siirtymistä uudestaan. Tällä kertaa ratsastaja teki pienemmän muutoksen istuntaansa ja Thunder siirtyi pois uralta. Ratsastaja sai ohjattua orin pelkän istunnan avulla maapuomin luokse. Peruutus ei aluksi ottanut sujuakseen. Ratsastaja ilmeisesti normaalisti turvautui peruutusta tehdessä liikaa ohjaan, joten nyt ilman lyhyttä ohjastuntumaa, hänen oli vaikea rentoutua, istua syvälle satulaan ja käyttää painoaan apuna. Lopulta ratsastaja istui tarpeeksi syvälle, hän siirsi ohjia pitelevää kättään itseään kohti kuin tehdäkseen pidätteen ja samaan aikaan Thunder otti askeleen taaksepäin. Selitin ratsastajalle, että tällaista ihmisen ja hevosen yhteistyön pitäisi aina olla, pienillä perusasioilla, kuten painon siirtymisellä saadaan aikaan tuloksia, eikä aina olla repimässä ohjasta. Jatkoimme harjoitusta vielä jonkin aikaa, tein siihen pari muutosta ja yhtäkkiä huomasimme, että tunnin harjoitteluaikamme oli loppunut. Olipa aika kulunut nopeasti.

Päiväkirjamerkintä 23.12.2014
Pitkäaikainen Thunderia koskeva haaveeni on vihdoinkin toteutunut! Ilmoitin orin joulukuun lännenratsastuksen laatuarvostelutilaisuuteen, jossa se palkittiin I-palkinnolla. Thunder sai jälkeläisistään 18 pistettä, joten ori on hienosti periyttänyt kykyjään eteenpäin. Tästä eteenpäin Thunder saa luvan nautiskella auvoisista eläkepäivistä. Samassa tilaisuudessa oli tallin oma kasvatti, amerikanponitamma Chinook’s Tennessee, joka sekin poistui tilaisuudesta palkinnon kera.

© tekstit Cin. kuvat Bob Langrish tausta Ritva's Gallery

Chinook on virtuaalitalli - Chinook is a sim-game stable